Hirdetés

Hasznos információk, linkek

Rendőrség, biztonsági szolgálat:

-          A repülőtér kerítésén kívül tartózkodni NEM TILOS. Az alábbi fotópozíciók nagy része közterületen van, ahol SZABADON lehet tartózkodni, fotózni.

-          A repülőtéri biztonsági őröknek (FBŐ - Fegyveres Biztonsági Őrség) nincs joga elküldeni a kerítésen kívül - pontosabban a reptér területén kívül - tartózkodókat és igazoltatni sincs joguk.

-          A rendőrséget szokták kiküldeni, de általában csak akkor, ha különleges VIP járat érkezik. A rendőrség ilyenkor akár kerítésen belülről, akár kívülről is érkezhet, normál, jól felismerhető rendőrautóval, egyenruhában.

-          A rendőrségnek ugyanúgy joga van igazoltatni és felírni az adatokat, mint a Magyarország egész területén.

-          A rendőrök általában barátságosak, csak a munkájukat végzik, ezt hagyni kell és akkor nincs probléma.

Pályahasználat-irány:

-          Azt, hogy éppen melyik irány a használatos (13 vagy 31) a pillanatnyi időjárási - elsősorban szélirány - és forgalmi viszonyoknak megfelelően a TWR légiforgalmi irányítás határozza meg.

-          Azt, hogy a meghatározott irány esetén egy gép a jobb (R) vagy bal (L) pályát használja, azt több dolog befolyásolja. Ilyenek pl.: a gép tervezett állóhelye /1-es v. 2-es terminál/, pillanatnyi forgalmi viszonyok, pilóta igénye, zajkorlátozás, milyen hosszú futópályára van szükség pl. a felszálláshoz, stb.

-          A pillanatnyi szélirányról és erősségről a METAR riportból (wapon is elérhető), az ATIS adásból vagy a torony által kiadott fel- /leszállási engedélyek végén közölt széladatokból (windcheck) értesülhetünk.

Egyéb:

-          Kerülni kell a kerítésre történő felmászást, ill. a kerítés bárminemű rongálását. Ha szükséges ajánlatos inkább létrát használni vagy keresni egy kis magaslatot, kidőlt fát, stb. és arra ráállni.

-          Érdemes figyelni arra, hogy ne zavarjuk a reptér környékén lakókat, közlekedőket, mert sok kellemetlen szituációtól óvhatjuk meg magunkat. Ehhez néhány jótanács:

o        Parkoló autónkkal ne álljuk el a forgalom útját.

o        A földutakon lehetőleg úgy közlekedjünk, hogy ne verjük fel a port.

o        Ne szemetelj!

Menetrend web-en http://www.bud.hu/
  http://www.teletext.hu/ (190, 191, 192, 193 oldalak, m1 teletexten is elérhető)
(Tartalmazza az összes aznapi és másnapi, menetrend szerini és charter járatot /érkező és induló/ - nem csak Malév! - viszont a cargo, military és VIP járatokat nem.)
METAR és TAF WAP-on: http://wap.pcmet.de
IATA, ICAO kódok: http://www.airlinecodes.co.uk/ (aircraft, airline, airport codes, callsigns)
NOTAM-ok: https://www.notams.jcs.mil/
Ferihegyi fotók: http://www.airliners.net/
http://www.jetphotos.net/
http://www.planepictures.net/

Hirdetés