CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Sztrájkolnak a román légiforgalmi irányítók

Sztrájkolnak a román légiforgalmi irányítók

Szerző: MTI | Dátum: 2017.05.12. 09:53


Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek péntekre a romániai légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA).


Forrás: ROMASTA | © AIRportal.hu
Forrás: ROMASTA
A román légitársaságok a helyi idő szerint 11 órakor (közép-európai idő szerint 10 óra) kezdődő munkabeszüntetés előtti órákban sem tudták még közölni utasaikkal, melyek a késést szenvedő járatok, és melyek repülnek menetrendszerűen - számolt be a Mediafax hírügynökség. A román sztrájktörvény szerint ugyanis a légiforgalmi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett.

A sztrájkról értesítő közleményében a légiforgalomi rányítók szakszervezete csak annyit közölt, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően a ROMATSA alkalmazottai a részleges munkabeszüntetés idején is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 33 százalékának, az uralkodók és államelnökök, kormányfők és miniszterek gépeinek, a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek, valamint a légi járőrözésnek.

A munkabeszüntetést a szakszervezet azzal indokolta, hogy tavaly február óta nem sikerült megállapodniuk a munkáltatóval az ősszel lejárt kollektív munkaszerződés megújításáról.

A közlekedési minisztériumnak alárendelt, költségvetési támogatás nélkül gazdálkodó ROMATSA-nál 552 légi forgalomirányító dolgozik. A News.ro hírügynökség szerint az állami szektorban itt vannak a legnagyobb fizetések: amelyeket bónuszok nélkül átlagosan havi bruttó ötezer euróra becsültek.

A figyelmeztető sztrájk idején csak a bukaresti nemzetközi repülőtérnek 30 járatot kellene fogadnia és 21-et indítania, de a fapados légitársaság megerősödése óta tucatnyi vidéki repülőtér is jelentős forgalmat bonyolít le Romániában. A román légteret egy nap alatt mintegy 3000 repülőgép használja.
follow us in feedly

Vissza a Légiközlekedési hírekhez

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Rövid hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

Hirdetés