CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy

Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy

Szerző: AIRportal.hu | Dátum: 2017.05.09. 15:15


Már áprilisban átlépte a havi egymillió főt Ferihegy utasforgalma: 2017 áprilisában 1.088.672 utast kezelt a budapesti repülőtér, mely 17,5 százalékkal haladja meg az előző év negyedik hónapjában mért adatot.

2017-ben az előző évhez képest egy hónappal hamarabb, már áprilisban meghaladta a repülőtér utasforgalma az egymillió főt.

Április elején indultak el a Wizz Air államilag támogatott nyugat-balkáni járatai: Tirana, Podgorica, Szkopje, Szarajevó és Pristina vált közvetlenül elérhetővé. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu
Április elején indultak el a Wizz Air államilag támogatott nyugat-balkáni járatai: Tirana, Podgorica, Szkopje, Szarajevó és Pristina vált közvetlenül elérhetővé. (Fotó: AIRportal.hu)
A 2016 áprilisi 926.790 fős utasszámot közel 162 ezerrel sikerült túlteljesíteni a repülőtérnek 2017 negyedik hónapjában.

2017 első négy hónapját tekintve 15,3%-kal növelte az induló és érkező utasok számát a repülőtér az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2017 első négy hónapjában 3.638.190 utast kezelt Ferihegy, mely 482 ezer fővel haladja meg a 2016-ban mért 3.156.183 fős utasszámot.

Tavaly a havi egymilliós utasszámot május hónapban sikerült átlépnie a Budapest Airportnak és egészen októberig, azaz hat hónapon keresztül a 'bűvös' egymillió felett volt a havonta kezelt induló és érkező utasok száma Ferihegyen. Az egymillió fős utasszámot először 2015 júliusában sikerült átlépnie a budapesti repülőtérnek.

Az utasforgalom kedvező alakulásában az új járatok mellett szerepet játszhatott, hogy az immár négynapos húsvéti ünnepnek és az iskolai tavaszi szünetnek köszönhetően megugrott az utazási kedv továbbá a május 1-jei hosszú hétvégén is sokan szálltak repülőre, beleértve a beutazó turistákat és a hazalátogató magyarokat is.

Nagyobb a növekedés, mint tervezték, az üzemeltető előrehozhat egyes fejlesztéseket

A Budapest Airport lapunknak eljuttatott közleménye szerint az utasforgalom töretlen növekedése immár negyven hónapja tart a budapesti repülőtéren. Szemléletes példa, hogy két évvel ezelőtt júliusban és augusztusban volt hasonló a forgalom a 2A és B Terminálon, mint az idei áprilisi napokban.

Miközben Európa más országaiban is folytatódik a légiközlekedés bővülése, ami a földrészen jelenleg 7 %-os átlagot jelent, addig Budapesten az utasforgalom ennek majdnem két és félszeresével növekedett, egészen pontosan 17,5 %-kal. A gyors növekedésben kulcsszerepet játszott, hogy csak az év első négy hónapjában máris 11 új járatot indítottak a légitársaságok és az év végéig már 13 további új útvonal repülését jelentették be Budapestről.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. (Fotó: Budapest Airport) | © AIRportal.hu
Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. (Fotó: Budapest Airport)
„Légitársasági partnereink majdnem 800 000-el több utas-ülőhelyet kínálnak a nyári menetrendi időszakban, mint 2016-ban, ami közel 8 %-os többletet jelent a nyári csúcsban.” jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Eddig hónapról-hónapra dőlnek meg a korábbi forgalmi rekordok, ami egyben azt is jelenti, hogy mérséklődnek a téli-nyári időszak közötti forgalmi különbségek. A mostani nyári csúcsidőszakban lényegesen több kapacitást jeleztek előre, így biztos vagyok abban, hogy tartani tudjuk a gyors növekedési ütemet.”

A forgalom gyors növekedése miatt indította el a Budapest Airport a tavalyi évben a BUD 2020 névre keresztelt, összesen mintegy 50 milliárd forintos (160 millió eurós) ötéves repülőtér fejlesztési programját. Ennek keretében már az idén átadnak egy 145 szobás új szállodát a 2B Terminál közvetlen közelében, már épül a 10 000 négyzetmétert meghaladó alapterületű új B-oldali utasmoló a nem-schengeni forgalom számára, nyáron egyszerre két csomagküldő szolgálat kap új logisztikai bázist az 1. Terminál közelében, bővülnek a repülőtéri parkoló kapacitások és elindult a légi áruszállításhoz kapcsolódó Cargo City kialakítása a 2 Terminál közelében.

„Büszkén jelenthetjük ki, hogy figyelemre méltóan sok utas veszi igénybe a termináljainkat.” jegyezte meg Jost Lammers és kifejtette:
„Ha az utasforgalom növekedése ilyen mértékben folytatódik, úgy előfordulhat, hogy fel kell gyorsítanunk egy újabb terminál épület terveinek előkészítését.”

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója 2017. március elején azt nyilatkozta az AIRportalnak, hogy a repülőtér a tervezettnél erősebb évet zárhat. Bár a vezérigazgató konkrét becsléseket nem mondott, hangsúlyozta, hogy a téli menetrendi időszakban jelentős plusz kapacitást dobtak piacra a légitársaságok, ezért rendkívül erős volt a forgalom. Ezt példázza a 16,7 százalékos bővülés idén januárban, miközben egy évvel korábban 12 százalékos volt a bővülés üteme.

Számos új járat indul a nyári menetrendben is és több légitársaság kapacitást is bővít

Amint arról korábban beszámoltunk a Wizz Air április 5-én indította el az állami támogatással üzemelő nyugat-balkáni járatait Budapestről. Szintén áprilistól nyári időszakra visszatért Ferihegyre a legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia szezonális Madrid-Budapest járata.

A Qatar Airways március közepén jelentette be, hogy heti tízről heti tizenkettőre emeli Doha - Budapest - Doha járatainak számát 2017. május 2-től.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu
Fotó: AIRportal.hu
Az Air Canada március végén közölte, hogy a korábban tervezettnél is több járatot üzemeltet Ferihegyre a nyári időszakban: a tervezett heti öt helyett heti hat járat lesz, péntekenként is járnak majd a cég Boeing 767-esei Budapestre Torontóból.

Az új járatok és légitársaságok számát gyarapítja többek között a Flybe London Southendbe közlekedő járata, mely május 4-én szállt le először Ferihegyen, valamint a Ukraine International Airlines Kijev és Budapest között naponta közlekedő járata, mely 2017. június 15-től indul. Az ukrán nemzeti légitársaság 183 ülést kínáló Boeing 737-800 típusú gépeket állít forgalomba az útvonalon.

2017. július elsejétől visszatér Ferihegyre a TAP Portugal is, mely hetente hét alkalommal közlekedik Airbus A320-as repülőgépekkel Lisszabon és Budapest között.

2016. rekordév volt a Budapest Airport számára, tavaly a repülőtér utasforgalma minden hónapban felülmúlta az előző évi teljesítményét, sőt egymást követően hat hónapban is meghaladta az 1 millió főt, május és október között hét számjegyű utasforgalmi utas-adatokat regisztráltak a repülőtéren.

2016-ban összesen 11 441 999 induló, vagy érkező utas fordult meg a budapesti repülőtéren, mely 11,1 százalékkal haladta meg a 2015-ben mért 10 298 963 főt.

Arról, hogy milyen ideiglenes és hosszabb távon megvalósuló fejlesztéseket végez a repülőtér üzemeltető a növekvő utasforgalom kezelése érdekében, korábbi cikkeinkben olvashatsz.

Nőtt a repülőgépmozgások száma és kiugróan teljesített a cargo-üzletág is az első negyedévben

Az első negyedévben a repülőgépmozgások (azaz a fel- és leszállások) száma 21.581 volt, mely 5,2%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatot.

A légiáru-forgalom továbbra is kiemelkedően teljesít a budapesti repülőtéren, az iparági átlagnál jelentősen magasabb százalékban mért növekedést sikerült elérni az első negyedévben. 2017 első három hónapjában több mint 30 ezer tonna légiárut kezelt Ferihegy, mely 32,3%-os növekedést reprezentál az előző év azonos időszakához képest.

A kiugró növekedés az új áruszállító járatok mellett az utasszállító repülőgépek rakterében szállított belly-cargo mennyiségi növekedésének, valamint a nemzetközi csomagküldő - integrátor - cégek ferihegyi kapacitásbővítésének is köszönhető.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési adatok elemzésével foglalkozó cégek adatbázisaiban található adatokat és a Budapest Airport által közzétett adatokat használtuk - a Szerk.
follow us in feedly

Vissza a Magyar légiközlekedés rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: komoroczki | Dátum: 2017.05.09. 18:50 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Kinőtte a reptér a kapacitásait. Már a Sky Court is nagyon zsúfoltnak tűnik, sajnos szerintem későn kezdődött a fejlesztés. A terminálok indulási, érkezési szintjei is nagyon telítettek.
komoroczki
Új felhasználó
Új felhasználó
 
Hozzászólások: 7

Hozzászólás Szerző: B762 | Dátum: 2017.05.10. 09:29 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Ez így van. Pont emiatt, reméljük hogy az A móló és a C terminál építését is előbbre hozzák.
"Nem az a kérdés, hogy van-e élet a halál után...hanem, hogy van e előtte?"
"Hangosabban beszél az aki vagy, mint az amit mondasz"
B762
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 299

Hozzászólás Szerző: Thomasman | Dátum: 2017.05.10. 09:45 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


B762 írta:Ez így van. Pont emiatt, reméljük hogy az A móló és a C terminál építését is előbbre hozzák.


A mólóról nincs szó tudtommal, ha jól tudom nincs is benne a BUD 2020-as programban. C terminálról beszélnek, ami lehet nem is lesz teljes értékű terminál, csak utasfelvételi csarnok?!
Thomasman
50-99 hsz.
50-99 hsz.
 
Hozzászólások: 82

Hozzászólás Szerző: B762 | Dátum: 2017.05.10. 10:13 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Ha valóban nem teljes értékű terminálnak szánják a C-t akkor hosszútávon az sem lesz elég. Bár itt ha jól tudom a szűk keresztmetszet a Sky Courtbe vezető biztonsági kapuk áteresztő képessége. Gondolom az lenne egy megoldás ha feladnák azt, hogy aki a C ről indul az nem a Sky Courton keresztül megy be, amit nyilván annyira nem akarnak. Bár utána ha már bent van, akkor mehetne vissza az A-n keresztül, vagy a C n is ki kell alakítani egy kiss shoppingolós/kajálós részt.


Az A móló pedig lehet nincs tervben, de szerintem logikus lenne ekkora bővülést látva azt is bevenni a fejlesztési projektbe újra ( régen benne volt ha jól tudom).
"Nem az a kérdés, hogy van-e élet a halál után...hanem, hogy van e előtte?"
"Hangosabban beszél az aki vagy, mint az amit mondasz"
B762
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 299

Hozzászólás Szerző: djfox | Dátum: 2017.05.10. 11:28 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Szerintem az A móló és C is tervben van, viszont mindkettő egy adott utasszám elérése esetén lesz kivitelezendő. A konkrét számokat mi sajnos nem tudjuk, de lehet a C terminálhoz 13-14 millió a A mólóhoz mondjuk 15 millió kell legyen. Ha ezeket a számokat elérjük, akkor elindul a projekt. Most nincs értelme 12 milliónál konkrét infókat adni arról, hogy ha meglesz a 15 millió akkor lesz A móló, mert lehet hogy a 15 millió összejön 2020-ra, de ha megáll a növekedés, akkor a csillagokban van, hogy mikor. Nem mernek előre befektetni ilyen dolgokba, mert ha megáll a növekedés akkor kidobott pénz lenne az egész. Gazdagabb országokban már régen felépítették volna a C terminált meg a többi fejlesztést utas híján is.
djfox
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 178

Hozzászólás Szerző: B762 | Dátum: 2017.05.10. 12:19 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Lehet hogy így van, azonban egy szintig a kapacitás bővítésnek forgalomnövelő hatása is lehet, még úgy is, hogy előtte nem érte el a maximumot, pl Emirates is ha jól tudom úgy váltott nagyobb gépre, hogy nem feltétlenül volt az A330 sem megtöltve teljesen. Most a B móló elkészülte után is az a remény, hogy újabb hosszútávú járatok indulhatnak be, mert lesznek plusz állóhelyek.
"Nem az a kérdés, hogy van-e élet a halál után...hanem, hogy van e előtte?"
"Hangosabban beszél az aki vagy, mint az amit mondasz"
B762
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 299

Hozzászólás Szerző: komoroczki | Dátum: 2017.05.10. 14:11 | Re: Már áprilisban több mint egymillió utast kezelt Ferihegy


Teljes mértékben egyetértek a bővítés szükségességével. Elég megnézni, hogy mi történik a hozzánk hasonló fejlettségű orazágok repterein (PRG, WAW): van a reptérnek elegendő áteresztő kapacitása, így a légitársaságok is nagyobb gépeket (is) küldenek (ld. PRG Emirates A380, ill. Qatar új járaton A330, ill. WAW Qatar A330). Lehet, hogy az utasszám nem indokolja ott sem a nagyobb gépeket, viszont más az utazási élmény egy 5 oras uton, mint egy A320-on, s idővel jobban is fog töltődni a járat.
komoroczki
Új felhasználó
Új felhasználó
 
Hozzászólások: 7
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Hírek, cikkek: Magyarországi légiközlekedés, Ferihegy archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

Hirdetés