CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Kétezer fős elbocsátás, fizetéscsökkentés az Alitaliánál

Kétezer fős elbocsátás, fizetéscsökkentés az Alitaliánál

Szerző: Körtvélyes Tivadar | Dátum: 2017.03.20. 15:18


Az olasz sajtó megszellőztetése után a vezérigazgató is megerősítette, hogy kétezer embert bocsátanak el az olasz légitársaságtól és csökkentik a fizetéseket is.


Az Alitalia múlt héten jelentette be, hogy második üzleti terve részeként csökkentik a flottát, a költségeket, valamint diszkontosítják az európai és olasz belföldi járatokat, így remélve nagyobb árbevételt.

Akkor Cramer Ball vezérigazgató nem közölte, hogy mekkora létszámcsökkentés várható az olasz nemzeti légicégnél. Az olasz sajtó szellőztetett, majd a szakszervezetek a közszolgálati RAI-nak megerősítették: a 12 500 fős kollektívából kétezer főt bocsátanak el. Az intézkedés érinti az állandó és az ideiglenesen munkát vállaló dolgozókat is.

Az adminisztrációs területen 51, az üzemelési területen a nem hajózó személyzet körében 20 százalékos létszámcsökkentés lesz.

A vezérigazgató fájdalmas, de szükséges lépésnek nevezte a leépítéseket, amelyekről a szakszervezetekkel hamarosan megkezdik a tárgyalásokat. De elmondása szerint ez is szükséges ahhoz, hogy a légitársaság fenntartható maradjon.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu
Fotó: AIRportal.hu

A tervek szerint a megszorítások itt nem érnek véget: fizetéscsökkentés is lesz. A szakszervezetek azt mondták, hogy a hajózó személyzet tagjai közül a pilóták 22-28 százalékos, a légiutas-kísérők pedig 32 százázalékos bércsökkentésre számíthatnak.

A légitársaság azonban egy másik fronton is egyeztetésre készül az érdekvédelmi szervezetekkel. Az év végén lejár a kollektív szerződés, és a cég egy új megállapodás megkötésében érdekelt, nyilvánvalóan a mostaninál a dolgozók szempontjából rosszabb tartalommal.

Az Alitalia az üzleti terv bejelentése mellett pénzügyi lépéseket is tesz, az Intesa Sanpaolo és az Unicredit (a két fő tulajdonos bank) feltőkésíti a társaságot a Corriera della Sera napilap értesülései szerint. Ez a pénz hitel formájában áll majd rendelkezésre és egy állami hátterű alapban helyezik el.

A szakszervezetek természetesen tiltakozásukat fejezték ki a tervekkel kapcsolatban és április 5-re már meg is hirdettek egy sztrájkot.

Az Alitalia sajtóosztálya hétfő délután közölte a Twitteren, hogy hétfői járataik 40 százalékát törölték, a budapesti járat sem közlekedik.

Ezt elkerülendő az olasz kormány hétfőre megbeszélést hívott össze az érdekképviseletek vezetőjével és a légitársaság menedzsmentjével.

Az Alitalia múlt héten benyújtott új üzleti tervében 1 milliárd eurós költségcsökkentéssel, valamint a bevételek 30 százalékos emelésével számol. Ennek érdekében a kiegészítő árbevételeket emelnék, miután diszkontosítják az európai és olasz belföldi járathálózatot. A hálózatban egyelőre nagy változásokat nem jelentettek be, de szakértők szerint ezen a területen is konszolidáció várható.
follow us in feedly

Vissza a Légitársaságok rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: djfox | Dátum: 2017.03.20. 16:21 | Re: Kétezer fős elbocsátás, fizetéscsökkentés az Alitaliánál


Nem túl rózsaszín a helyzet, vagy engednek a szakszervezetek, vagy csődbe megy a társaság. Esetleg a végén tényleg a Lufthansa kezében köt ki. A feltételek elég szigorúak, több mint 20% bércsökkenés pilótáknál, légiutaskísérőknél pedig több mint 30%... ebbe nem hiszem hogy belemennek a szakszervezetek. Az sem kivitelezhető, hogy a végtelenségig öntik bele a pénzt.
djfox
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 171

Hozzászólás Szerző: freemaki | Dátum: 2017.03.20. 21:25 | Re: Kétezer fős elbocsátás, fizetéscsökkentés az Alitaliánál


Az olasz gazdaságban elég nagy a baj.. nem lepődnék azon sem meg, ha belemenne a szakszerv.. :o
freemaki
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 101
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Légitársaságok, légiszövetségek hírei archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 20 vendég

Hirdetés