CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Repülőtéri robbanóanyag-kereső kutyákat képeznek Sármelléken

Repülőtéri robbanóanyag-kereső kutyákat képeznek Sármelléken

Szerző: MTI | Dátum: 2016.12.21. 08:59


A légiforgalom kiszolgálásában résztvevő járművek, a teherszállítmányok és az utaspoggyászok mellett a légi utasok személyes átvizsgálására is alkalmas robbanóanyag-kereső kutyák kiképzését kezdik meg a sármelléki repülőtéren, ahol egy nemzetközileg is új program keretében összehasonlíthatóvá teszik a kutyák és a mérőműszerek hatékonyságát.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka | © AIRportal.hu
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A Hévíz-Balaton Airporton kedden tartott kutyás bemutató keretében Kertész Csaba, a Power Shield Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: egy 147 millió forintos projekt keretében - amelyhez a Széchenyi 2020 programból 82 millió forint európai uniós támogatást nyertek - nemzetközileg is egyedülálló technológiával képzik és mérik a kutyák robbanóanyag-keresési hatékonyságát.

A kiképzés mellett azt vizsgálják, hogy a kutyák mennyire hatékonyan képesek megtalálni a robbanóanyagokat a különböző időjárási, hőmérsékleti és egyéb körülmények között.

A vezérigazgató kifejtette: jelenleg a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, a Győr-péri repülőtéren és Sármelléken tevékenykedik a cégük, illetve az általuk kiképzett kutyák.

A reptereken alkalmazott járműveket, teherszállítmányokat, a gépekre felvitt ételeket, illetve az utasok poggyászait vizsgálják,
de a mostani projekt részeként az utasok személyes átvizsgálására is kiképzik őket, az esetlegesen náluk elrejtett robbanóanyagok felderítése érdekében.

A projekt másik fontos eleme a mérési módszer kidolgozása, mostanáig ugyanis még nem készült olyan vizsgálat, ami a hőmérsékleti, időjárási vagy más körülmények változása mellett megmutatja, hogy a kutyák mennyire alkalmasak és milyen gyorsak a robbanószerek felkutatásában. Ezeket az adatokat azután a hasonló célra használt műszerekkel is össze tudják mérni, s mint azt Kertész Csaba még hozzátette: mindezekkel a magyarországi tevékenységüket szeretnék nemzetközi szintre is kiterjeszteni.
follow us in feedly

Vissza a Vidéki repterek: Debrecen, Sármellék, Pér rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Vidéki repülőterek hírei, Debrecen, Sármellék, Győr-Pér Airport hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Hirdetés