CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Madárformájú drónok űznék el a madarakat a debreceni reptéren

Madárformájú drónok űznék el a madarakat a debreceni reptéren

Szerző: MTI | Dátum: 2015.12.27. 09:37


Madárformájú holland drónsólymok riasztották el a madarakat a debreceni repülőtéren kedd délután, mielőtt megérkezett a WizzAir légitársaság első, úgynevezett bázis - helyben éjszakázó, s a különféle célállomásokra Debrecenből induló, illetve oda érkező - Airbus A320-as repülőgépe.

Herdon István, a repülőteret működtető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta: a madarak jelentős kockázatot jelentenek a légtérben közlekedő repülőgépekre.

Egy esetleges madárütközés akár az utasok biztonságát veszélyeztető katasztrófahelyzetet is előidézhet, és a repülőgépekben is komoly károkat okoz - jegyezte meg, emlékeztetve arra, hogy 2012 óta a debreceni repülőtéren három madárütközés történt.

Ebből egy a hajtóművet érintette, kettőben a repülőgép más részének csapódtak a madarak, de minden esetben jelentős késedelmet okoztak a balesetek - fűzte hozzá.

Az ilyen esetek elkerülésére számos megelőző intézkedést bevezettek: főállású biológust alkalmaznak és vadász segítségét is igénybe veszik a repülőtér környéki élőhelyek feltérképezésére, illetve a madarak távoltartására - magyarázta.

"A repülőtéren egy védett madár van, és az a repülő" - szögezte le a vezérigazgató. megjegyezve, hogy a hangágyúk alkalmazása mellett egy újabb madárriasztó eljárásról is tudomást szereztek, így kerültek a holland drónsólymok Debrecenbe.

A holland Clear Flight Solution cég madárformájú drónokat fejlesztett ki és alkalmaz többek között a holland főváros légikikötőjén is. Az Airport-Debrecen Kft. és a XANGA csoport hosszú távú együttműködést tervez az eljárást kifejlesztő innovatív holland vállalattal - mondta Herdon István.

Nico Nijenhuis cégtulajdonos, az eljárás kifejlesztője a debreceni sajtótájékoztatón kiemelte: a drónmadár teljesen élőnek, valósnak tűnik, repül és sólyomhangokat bocsát ki, félelmet keltve az előle riadtan menekülő többi madárban.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt | © AIRportal.hu
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szakember szemléletes példával illusztrálta milyen hatékony lehet a drón: a költöző, vonuló ludak már 5 kilométer távolságról meglátják legnagyobb ellenségük, a sólyom árnyékát, és emiatt módosítják az útjukat.

A cél az, hogy a drónsólymok véglegesen elriasszák a madarakat egy-egy repülőtér környékéről. Jelenleg tíz ilyen "madár" készült el, kipróbálásuk több nemzetközi repülőtéren folyik, Magyarországon először Debrecenben mutatták be.

Herdon István hozzátette: az innovatív holland céggel tárgyalnak oktatási-fejlesztési együttműködésről is, a drónsólymok várhatóan jövő év márciusától állhatnak rendszeres szolgálatba Debrecenben.
follow us in feedly

Vissza a Vidéki repterek: Debrecen, Sármellék, Pér rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: kovacs01 | Dátum: 2016.01.31. 18:46 | Re: Madárformájú drónok űznék el a madarakat a debreceni reptéren


Kicsit hülye ötletnek tűnik de lehet hogy hatékony :D
Manapság egy átlagos ember amikor repülőre száll nem is törődik azzal a csodálatos ténnyel hogy REPÜL!
kovacs01
25-49 hsz.
25-49 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 25
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Vidéki repülőterek hírei, Debrecen, Sármellék, Győr-Pér Airport hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Hirdetés