CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja

Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja

Szerző: Rimóczi Roland | Dátum: 2014.09.20. 07:42


Ünnepélyes keretek között került aláírásra az a szándékonyilatkozat, mely a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Debreceni Egyetem, a Pharma-Flight Kft, valamint a Wizz Air közreműködésével induló pilótaképző létesítmény alapításárol szól.


Balról jobbra: Dr. Czirják György, a Pharma-Flight ügyvezető igazgatója, Diederik Pen, a Wizz Air operációs igazgatója, Szijjártó Péter miniszterhelyettes és Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu
Balról jobbra: Dr. Czirják György, a Pharma-Flight ügyvezető igazgatója, Diederik Pen, a Wizz Air operációs igazgatója, Szijjártó Péter miniszterhelyettes és Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. (Fotó: AIRportal.hu)
A négy fél közötti megállapodás értelmében az ATO minősítéssel rendelkező központ várhatóan 2015-ben fogja az első, 15 hónapos képzést elindítani, melyre a tervek szerint 40 embert vesznek fel, de a felek szeretnék, ha ez a szám 800 főre növekedne.

Mint ismeretes, a Wizz Air egy nemzetközi cég, így az alkalmazottak sem feltétlenül magyar állampolgárok, ugyanakkor Szijjártó Péter miniszter-helyettes nyilatkozatában kiemelte, hogy a Debrecenben kiképzendő fiatalok fele legalább magyar lesz, így biztosítva még több munkalehetőséget a vállalat leendő hazai munkatársainak.

A légitársaság részt vesz majd a típusjogosítási minősítésben, a program tananyagának felügyeletében, a vizsgaeredmények ellenőrzésében és figyelemmel kíséri majd a tanulók és a képzés előrehaladását is.

Megfelelő eredmények esetén a tanfolyam befejezését követően a Wizz Air felkínálja a lehetőséget a fiatal kadétoknak, hogy a légitársaság valamely bázisán folytathassák a képzést.

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy a város és az egyetem is teljes mértékben felkészült arra, hogy a kadétokat fogadni tudja, és a legmagasabb szintű oktatást nyújtsa a felvételt nyert tanulóknak.
follow us in feedly

Vissza a Vidéki repterek: Debrecen, Sármellék, Pér rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: Wilzor | Dátum: 2014.09.20. 08:32 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


Itt 0-ról fog indulni a képzés? vagy azokat fogják tovább képezni akiknek már van kisgépre papírja?
Wilzor
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 310

Hozzászólás Szerző: M0ne | Dátum: 2014.09.20. 08:56 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


Wilzor írta:Itt 0-ról fog indulni a képzés?


Itt több milliótól fog indulni a képzés, és azokat fogják tovább képezni akiknek a táska pénz mellé szőrös nyelve és jó hátszele van.

AIRportal.hu írta:A légitársaság részt vesz majd a típusjogosítási minősítésben, a program tananyagának felügyeletében, a vizsgaeredmények ellenőrzésében és figyelemmel kíséri majd a tanulók és a képzés előrehaladását is.
Megfelelő eredmények esetén a tanfolyam befejezését követően a Wizz Air felkínálja a lehetőséget a fiatal kadétoknak, hogy a légitársaság valamely bázisán folytathassák a képzést.


Alapképzés után a típust meg az órákat adja a wzz, természetesen nem ingyen, "le lehet (kell) dolgozni" Itt ingyen maximum a "kadétok" fognak szolgálatot teljesíteni. ( najó talán 2-3 ezer ajrót talán kapnak, a napi 4-6 szektorért, ha szerencséjük van. :P )
"if it's in the air maintenance put it there"
M0ne
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 453
Tartózkodási hely: homokozóban

Hozzászólás Szerző: VAG | Dátum: 2014.09.21. 01:26 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


a napi 4-6 szektorért

Nem sok lövésed van az EU-OPS FTL-ről, ugye?
VAG
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 316

Hozzászólás Szerző: Istvan | Dátum: 2014.09.21. 09:08 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


M0ne írta:
Itt több milliótól fog indulni a képzés, és azokat fogják tovább képezni akiknek a táska pénz mellé szőrös nyelve és jó hátszele van.

Alapképzés után a típust meg az órákat adja a wzz, természetesen nem ingyen, "le lehet (kell) dolgozni" Itt ingyen maximum a "kadétok" fognak szolgálatot teljesíteni. ( najó talán 2-3 ezer ajrót talán kapnak, a napi 4-6 szektorért, ha szerencséjük van. :P )


Mi a problémád?
1, A British Airwaysnél is úgy volt a kadét felvétel kb 2 éve, hogy lehetősége volt a kadétnak bankhitel felvételére (40-50 millió Ft körül volt a képzés+lakhatási költségek). Majd ha a BA-nál dolgozott, akkor levonták a fizetéséből a törlesztő részletet, ha nem megoldotta magának, hogy visszafizesse a hitelt.

2, A pilóta képzés NEM alapképzés Európában. Ez egy igen drága képzés, vagy valakinek az apukája kifizeti (beleértve a típus képzést is) és vagy talál munkát utána vagy nem. VAGY csatlakozik egy pilótaképző akadémiához és elfogadja a légitársaság feltételét. Nemcsak a Wizzair akadémiának lesznek feltételei, a BA és az LH akadémiának is vannak feltételei és nem ingyen képzik a pilótákat. Nincs az, hogy oda mennek a BA és az LH-hoz, elvégzik a képzést pénzükön, aztán oda mennek, ahová akarnak.

3, Ha valaki elvégez egy mérnöki egyetemet/főiskolát és elkezd dolgozni, nem kap vezető mérnöki fizetést, hanem mérnök asszisztens segéd fizetéssel kezd. Na ez ugyan úgy van a repülésnél is, Ha valaki elvégzi az pilóta akadémiát és elkezd dolgozni az bizony kadét fizetést fog kapni és nem oktató kapitányit.

4, Ha egy magán cég elküld egy alkalmazottat egy több millió Ft-os képzésre, akkor biztos, hogy annak vannak feltételei. Minimum, hogy X évet kell ott dolgozni, vagy a képzés összegét vagy egy részét le fogják vonni a fizetésből.

5, Mindenki eldöntheti, hogy azzal a feltétellel, amit a munkáltató kínál, elfogadja-e a feltételeket, szeretne-e ott dolgozni. NEM KÖTELEZŐ EGY LÉGITÁRSASÁGNÁL DOLGOZNI, ahogy másik munkáltatónál sem, ha nem fogadod el a feltételeit.

6, Sokan fognak a Wizzair lehetőségre jelentkezni, mert ez még így is vonzó ajánlat lesz.

7, A Malévnál anno a "Szőrös nyelv és a jó hátszél" kevés volt az egyik utolsó "meghirdetett" pilóta képzésnél, magas politikai kapcsolatok révén lehetett bekerülni. (egy MA igazgatósági tagság kevés volt hozzá.) Ez a mostani helyzet szerintem jobb és ha azt nézzünk, hogy évente jön 10-15 új gép a Wizzairhez, akkor az évente 100-150 új pilóta állást jelent. Nyilván nem mindenkit az akadémiáról fognak felvenni, de aki nagyon szeretne és megvannak a képességei, az bekerülhet. Előbb-utóbb innen fognak kikerülni a kadét pilóták.

8, Örülni kéne, hogy hosszú évek után ismét elindul Magyarországon a légitársasági pilótaképzés.
Istvan
300-499 hsz.
300-499 hsz.
 
Hozzászólások: 443

Hozzászólás Szerző: M0ne | Dátum: 2014.09.21. 13:31 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


@VAG lehet a 6 az sok volt, de a 4 az simán ül, láttam az AFL eket pár évig .....
"if it's in the air maintenance put it there"
M0ne
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 453
Tartózkodási hely: homokozóban

Hozzászólás Szerző: M0ne | Dátum: 2014.09.21. 13:37 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


@ Istvan
1. Én ezt tudom, hogy így van, csak a cikkből kimaradtak ezek az információk, abból ha vki aki nem hallott még ilyenről annak úgy tűnhet, hogy hú az állam bácsi a wzz vel ingyen pilótát farag belőlem .... gondoltam hozzáteszem, hogy az olvasók teljes képet kapjanak, köszönöm a kiegészítést. (Azért nem írtam ide a BA, LH stb-t mert nem róluk szólt a cikk)

2. Ebből az ország semmit nem profitál, nem értem a kormányzati jelenlétet, örömködést ..... ( Ez mégcsak a munakerőpiacnak sem, hiszen a fent általad is említett kpzési díjak miatt messze nem egyenlő esélyekkel indulnak a jelentkezni kívánó állampolgárok)
"if it's in the air maintenance put it there"
M0ne
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 453
Tartózkodási hely: homokozóban

Hozzászólás Szerző: TrogAir | Dátum: 2014.09.22. 00:14 | Re: Debrecenben indul a Wizz Air pilótaképző programja


1. Van egy nemzetkozi hiru pilotakepzesunk, a Nyiregyhazi Foiskolan. Nem lenne egyszerubb oket segiteni? 2007-ben meg volt olyanrol szo, hogy a pilotakepzest leegyszerusitik (a szakmai kepzest hagyjak meg, a foiskolait kiveszik, a szamlat meg az azota megszunt SkyEurope allta volna).

2. Minimum ostobasag volt ez a huzas, negy milliardnak a toredekebol fel lehetett volna "turbozni" a nyiregyi kepzest. Ha annyira akarnak TRTO-t csinalni, akkor vesznek egy full motion szimet 1 milliardbol. (De ugyis van egy Pesten).

3.
Nemcsak a Wizzair akadémiának lesznek feltételei, a BA és az LH akadémiának is vannak feltételei és nem ingyen képzik a pilótákat. Nincs az, hogy oda mennek a BA és az LH-hoz, elvégzik a képzést pénzükön, aztán oda mennek, ahová akarnak.
- a BA-nak nincs sajat kepzese, az OAA (Oxford Aviation Academy) FTE Jerez es a CTC iskolak vettek fel a kadetokat. Egyebkent meg a BA/LH-n kivul is van elet, a belgak (Jetairfly) pont ugy csinaljak, hogy felveszik a delikvenst, beteszik foldi szolgalatba, utana elkezdik neki a kepzest a legitarsasag koltsegen. Igy tenyleg csak azokat teszik gepre, akik tenyleg ezt akarjak csinalni, es nem azert, mert meno a 3/4 csikos vallapos ing, meg a fizetes. Aki tenyleg a repulesert csinalja, az ingyen is csinalna. Jelenleg a nagynevu pilotaiskolakbol kikerulo allomany 99%-at a fizetes erdekli, es ugy tekinti az egeszet, mint ha gyarba menne.

4.
Örülni kéne, hogy hosszú évek után ismét elindul Magyarországon a légitársasági pilótaképzés
- eddig is volt, a Wizz vett fel a Nyiregyhazi Foiskolan 2 eve vegzett pilotakat is. Es ugyanugy kikuldte oket Toulouse-ba treningre. Ez semmi masrol nem szol, csak penzlenyulasrol. :(
TrogAir
50-99 hsz.
50-99 hsz.
 
Hozzászólások: 84
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Vidéki repülőterek hírei, Debrecen, Sármellék, Győr-Pér Airport hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

Hirdetés