CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Megérkezett az UTair Sármellékre

Megérkezett az UTair Sármellékre

Szerző: MTI | Dátum: 2014.03.24. 08:45


Közel 180 utassal a fedélzetén szállt le vasárnap délelőtt Sármelléken az első UTair orosz menetrendszerinti repülőgép, amely ezentúl hetente szállítja az utasokat Moszkva és a Hévíz-Balaton Airport között.


Az első gép fogadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Papp Gábor (Fidesz-KDNP), a repülőteret üzemeltető Hévíz városának polgármestere elmondta: az utóbbi két év törekvéseinek eredménye, hogy már nemcsak charterek, de menetrendszerinti gépek is érkeznek a Balaton melléki reptérre.

Amikor két évvel ezelőtt átvette a város az üzemeltetést az orosz piaci növekedést is megcélozták, amelyhez a térségben működő utazási irodák is partnerek voltak. A Vedi Tour, a Robinson és az 1000 Út utazási iroda közreműködésével egyre bővült a charterek száma, majd ezek magas kihasználtságának eredményeként indulhatott el a menetrendszerinti moszkvai járat, amely a várakozások szerint akár hetente többször is érkezhet.

A polgármester kitért arra is, hogy amióta Hévíz átvette az üzemeltetést, az utasok száma évente 30-40 százalékos mértékben bővült. 2012-ben 18 ezren, tavaly pedig már közel 29 ezren vették igénybe a sármelléki repülőteret, idén pedig minimálisan 35 ezer utassal számolnak.

Papp Gábor elmondta még: levélben kértek és kaptak tájékoztatást a Külügyminisztériumtól és a Magyar Turizmus Zrt.-től, vajon az orosz-ukrán válság befolyásolhatja-e az orosz turisták érkezését, de azt a választ kapták, hogy "nem lesz gond az oroszok beutazásával".

Benkő Attila, a repülőtér ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az UTair légitársaság Moszkva Vnukovo és Sármellék repülőtere között közlekedő első járatával, egy Airbus A321-es géppel 178 utas érkezett, és mintegy félszázan utaztak vele vissza. Moszkvából azonban ezzel párhuzamosan megmaradnak még a charterek is, így vasárnaponként az eddigi 137 fős utaskapacitás 350-re növekedett.

Hozzátette, hogy a következő hetekben bővül az eddigi nyugat-európai járatok száma is, a hagyományos németországi célpontok mellett áprilistól már Friedrichshafenből és a svájci Bázelből is érkeznek gépek Sármellékre.

Palkó Lajos, a Magyar Tuzirmus Zrt. légiközlekedési stratégiai tanácsadója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a korábbi évhez képest tavaly 30 százalékkal több orosz turista érkezett a térségbe, s ők átlagosan 8 éjszakát töltöttek itt. A közel 40 ezer orosz csaknem 300 ezer vendégéjszakát jelentett a szálláshelyeken, s ez utóbbi szám már meghaladja az osztrák turisták tartózkodási idejét.

A Hévíz-Balaton Airporton ugyancsak vasárnap avatták fel a világhírű magyarok falát, amelyről Kepli József János, Hévíz alpolgármestere elmondta: az újkori magyar történelem és kultúra jeles, külföldön is ismert személyiségeinek fotóit és rövid angol nyelvű életrajzát láthatják a repülőtérre látogatók.

A 14 személyiség "önkényes válogatás" eredményeként került a falra, olyanok, akik valamilyen módon kötődtek a térséghez. A képeken Liszt Ferenctől Polgár Judit sakkozóig látható például Petőfi Sándor, Munkácsy Mihály, Solti György és Lugosi Béla színművész fotója és életrajza.
follow us in feedly

Vissza a Vidéki repterek: Debrecen, Sármellék, Pér rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: autosandris | Dátum: 2014.03.24. 10:34 | Re: Megérkezett az UTair Sármellékre


Mi a helyzet a Wizz-el? Hallottam olyasmit, hogy ők is terveznek járat nyitást.
autosandris
50-99 hsz.
50-99 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 50
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Hozzászólás Szerző: devid | Dátum: 2014.03.24. 17:30 | Re: Megérkezett az UTair Sármellékre


Folyamatban vannak a tárgyalások, egy menetrendszerinti járat elindítása hosszú időt vesz igénybe, de én bízok a dologban, esélyesnek látom, hogy hamarosan beindul, mert bár akármennyire is rühellem a wizzt, jót tenne a reptérnek, ha beindulna a járat, és amíg a BAW nem jön ( :lol: ), addig a wizzben kell bízni.
repülés
devid
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 352
Tartózkodási hely: Budapest
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Vidéki repülőterek hírei, Debrecen, Sármellék, Győr-Pér Airport hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Hirdetés