CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Üzemkezdet a Hamadon: cargóval indult az új dohai reptér

Üzemkezdet a Hamadon: cargóval indult az új dohai reptér

Szerző: Csemniczky Kristóf | Dátum: 2013.12.04. 10:57


Megkezdte működését a Hamad nemzetközi repülőtér Dohában. Katar fővárosának vadonatúj légikikötője december 1-jén este tíz órakor a Qatar Airways Cargo első ide érkező szállítmányának átvételével indult. Az utasforgalom azonban még várat magára, az várhatóan januárban rajtol és csak részlegesen.


A katari légitársaság azt ugyan nem közölte, hogy melyik géptípusa, melyik lajstrommal hozta hivatalosan az első rakományt a Hamad repülőtérre, de azt igen, hogy a szállítmány Európából érkezett a Qatar Petroleum olajipari nagyvállalat számára.

Doha új repülőterének cargo terminálja a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye, amely 2015-re, mire eléri a teljes kapacitását éves szinten mintegy 1.4 millió tonna teheráru kezelésére lesz képes, a korszerű berendezéseknek és az automatizált, akár egyszerre 1000 ULD konténerrel is megbirkózó üzemrendszernek köszönhetően.

Az új két szintes komplexum 77 000 négyzetméteren terül el és tizenegy szélestörzsű repülőgép számára biztosít állóhelyet. Az akadálytalan kiszolgálásért a hatalmas épület 42 rakodóállomása felel. Külön egység szolgál az élőállat, a veszélyes termékek és romlandó áruk kezelésére, illetőleg tárolására is.

Az új dohai repülőtér, a Hamad cargo-tevékenységgel kezdte működését. (Fotó: Qatar Airways) | © AIRportal.hu
Az új dohai repülőtér, a Hamad cargo-tevékenységgel kezdte működését. (Fotó: Qatar Airways)

A logisztikai feladatok további részegységeinek ellátását 32 kamion-rakodórámpa segíti, amelyekhez teljes értékű, az egész gépjárművet átvilágítani képes röntgen is kiépítésre került a legmagasabb fokú személy-, és vagyonbiztonság fenntartása érdekében.

Noha a legelső repülőgép, amely az új dohai repülőtéren tiszteletét tette egy utasszállító volt, méghozzá az a Boeing 777-300ER óriásgép (A7-BAA), amely a Qatar Airways oneworld csatlakozási ceremóniája alkalmából érkezett ide, a repülőtér utasforgalmának beindulására egyelőre várni kell. Katar közlekedési minisztere november végén tett nyilatkozata szerint a Hamad várhatóan jövő év januárjában indulhat be, részlegesen.

Kezdetben a Qatar Airways marad is a jelenlegi reptéren, nem telepíti át utasszállító tevékenységét, arra csak 2014 későbbi időszakában kerül majd sor. Addig más légitársaságok fognak itt üzemelni.
follow us in feedly

Vissza a Légiközlekedés, repülőterek rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Légiközlekedés, repülés hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 26 vendég

Hirdetés