CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben

Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben

Szerző: Csemniczky Kristóf | Dátum: 2013.10.25. 08:15


Kisebb vihart kavart az Airbus alkalmazottainak körében, hogy a gyáriak az első megrendelő, a Qatar Airways színeire készülnek festeni a berepülési program negyedik A350XWB gépét. Az Airbus azonban nem lát kivetni valót benne, így várhatóan már 2014 elején lesz egy A350-es, amely a katari légitársaság színeit viseli.


Igaz, az előzetes információk szerint a negyedik gyári számú (MSN4) Airbus A350-900XWB csak részben, az orrtól a törzs körülbelül feléig tartó részen, beleértve a hajtóművek gondoláit is áttűnéssel kapná meg a Qatar Airways festését - a gyár egyes munkatársainak körében mégis nem tetszést váltott ki az ötlet.

A vezérsíkon maradnának az Airbus házi színei a típusmegnevezéssel. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu
A vezérsíkon maradnának az Airbus házi színei a típusmegnevezéssel. (Fotó: Airbus)
Az ügy akkor nyert szélesebb körű publicitást, amikor az egyik ellenző egy toulouse-i újság, a Le Depeche számára október elején eljuttatott levélben fejezte ki tiltakozását, amelyben maga és kollégái nevében elítéli a Qatar Airways Airbusra gyakorolt ilyetén befolyását.

Sokan nem értik viszont az elutasítást, mivel nem ez lenne az első alkalom, hogy egy prototípust a legfontosabb megrendelő(k) festésével, vagy emblémájával lássanak el. Az Airbus maga is sietett leszögezni, hogy ez egy bevett szponzorációs forma az indító légitársaságok esetében.

Hasonlóképp jártak el például 31 évvel ezelőtt is, amikor 1982-ben az A310-es prototípust (F-WZLH) a két első megrendelő, a Lufthansa és a Swissair festésével látták el. A gép az egyik oldalán a német, míg a másikon a svájci légitársaságot hirdette bemutató útjai során.

A mostani tervek szerint ráadásul az A350-es nem is teljes egészében lenne Qatar színű. A törzs hátsó részén, illetőleg vezérsíkján az Airbus házi festése szerepelne és vélhetőleg fog is szerepelni az eredeti terveknek megfelelően, különösen, ha az már a légitársaság szigorú vezérigazgatójával, Akbar Al Baker úrral is egyeztetve lett.

Az Airbus A350XWB és A380 gépeinek szeptemberi kötelékrepülése. A380-asa is lesz a Qatarnak, az első jövőre érkezik a flottába. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu
Az Airbus A350XWB és A380 gépeinek szeptemberi kötelékrepülése. A380-asa is lesz a Qatarnak, az első jövőre érkezik a flottába. (Fotó: Airbus)

Az MSN4-es festését várhatóan 2014 elején készítik el, így az első sorozatgyártású példányok második félévre tervezett átadását megelőzően már lesz olyan A350XWB, amely az indító légitársaságra hívja fel a figyelmet.

Még, ha nem is lenne precedens a prototípusok ilyen festésmódjára, akkor is önmagáért beszélő adat, hogy a Qatar Airwaysnek nem kevesebb mint 80 darab A350XWB típusra van rendelése, amellyel első vevőként már a kezdetek kezdetén több milliárdos bizalmat szavazott az Airbus kompozit építésű szélestörzsű gépének programjához.

Az A350XWB típuscsaládot háromféle törzshossz kivitelben kínálja az Airbus. Az elsőként forgalomba álló a szóban forgó A350-900XWB lesz, amelynek legelső repülőképes példánya (MSN1) idén júniusban, 14-én teljesítette első felszállását.

A 2500 órás berepülési és tanúsító program elvégzéséhez az Airbus összesen öt darab A350-est épít. Aktuális állás szerint ezek közül már kettő, az MSN1-es és az MSN3-as vesz részt az előírt feladatok végrehajtásában.
follow us in feedly

Vissza a Légitársaságok rovathoz

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: VargaBence | Dátum: 2013.10.25. 09:30 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Mi a fene köze van a marketinghez az alkalmazottaknak??? Röhej! Vicces lenne, ha én is végigkérdeznék mindenkit a szervizben pl. hogy szerintük ugyan reklámozzunk-e az érdi újságban! Kabaré! Az ötlet egyébként szerintem szuper, nagyon jó marketing ereje van mind az Airbus, mind a Qatar számára! :y:
VargaBence
300-499 hsz.
300-499 hsz.
 
Hozzászólások: 399

Hozzászólás Szerző: danikkka | Dátum: 2013.10.25. 10:04 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Nem beszélve arról, hogy a Qatar festés jól néz ki. :)
danikkka
100-299 hsz.
100-299 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 281
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: mp1 | Dátum: 2013.10.25. 10:05 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Úgy képzelem, az alkalmazottak tiltakozása inkább jó jel, mint rossz. Számomra azt mutatja, hogy büszkék a munkahelyükre és szeretnék a saját cég emblémáját a levegőben látni, még ha csak a tesztidőszakban is. Végül is évente több száz gépet gyártanak, mindenféle légitársaság festésében, és Airbus festésűt jó néhány évente, pár darabot szerelhetnek csak össze. Valószínűleg ez olyankor sokat jelent nekik.
Amúgy a festési gyakorlat nyilván teljesen bevett, legutóbb éppen 787-es tesztgép ment (teljes) ANA festéssel (mondjuk nem jártak vele jól, éppen az a példány szorult kényszerleszállásra egy alkalommal).
mp1
Új felhasználó
Új felhasználó
 
Hozzászólások: 12

Hozzászólás Szerző: bence | Dátum: 2013.10.25. 13:44 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Hat erdekes lenne ha egy szupermarket alkalmazottja beleszolhatna hogy milyen termeket reklamozhatnak az ujsagokban azzal az indokkal hogy o bizony csak a supermarket sajat markas termekeihez nyul mert o annyira buszke a cegre...
Semmi koze az aljalmazottnak ahhoz mit hol reklamoznak..persze ajanlast tehet.
Egyebkent meg pont a marketngesek munkajatol fugg az o munkaja..tehat ne haborogjon hanem dolgozzon es arra legyen buszke. (Szep lenne ha minden cegnek a airbus feliratot a gep nagy rewzen fel kellene tuntetni mert az alkalmazottak buszkek arra hol dolgoznak. Ne legyunk mar ennyire "mu- hazafiak"...ezt senki nem gondolja egy percig sem komolyab.

Koszonet a szerkesztoknek..hozzaszoloknak.

A qatar-a is lehetnek buszkek, hogy egy ilyen szinvonalu legitarsasagank dolgonak
bence
 

Hozzászólás Szerző: cilu | Dátum: 2013.10.25. 16:23 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Ha én lennék az Airbus tulajdonosa, a lázadozó munkásokat páros lábbal rúgnám ki figyelmeztetés nélkül. Tuti benne van a munkaszerződésben, hogy a céget nem hozhatják rossz hírbe jogtalanul. Örüljenek, hogy van munkájuk. A cég a tulajdonosoké, nem a munkásoké. Ha a reklám pénzt hoz a kasszába, akkor ki kell használni. Amelyik munkásnak nem tetszik, dobják össze azt a pénzt, amit a Qatar ad a cégnek, aztán akkor beleszólhatnak. Ha nincs lé a zsebben, akkor meg fessenek szépen csendben tovább. :)
cilu
100-299 hsz.
100-299 hsz.
 
Hozzászólások: 218
Tartózkodási hely: Budapest

Hozzászólás Szerző: CodenameAZS | Dátum: 2013.10.25. 16:40 | Re: Airbus A350XWB prototípus Qatar festésben


Szerintem rohadtul nem érdekli a dolgozókat, hogy mit festenek a gépre. Egyszerűen kiszínezték a sztorit a PR departmentben, mert így nagyobb a hírértéke... :D
CodenameAZS
25-49 hsz.
25-49 hsz.
 
Hozzászólások: 29
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Légitársaságok, légiszövetségek hírei archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 18 vendég

Hirdetés