CímlapLégiközlekedési hírek, cikkek  Érdemes odfigyelni, milyen wifit használunk a reptereken

Érdemes odfigyelni, milyen wifit használunk a reptereken

Szerző: MTI | Dátum: 2013.03.04. 08:17


Kockázatos a wifi használata a repülőtereken, ugyanis kémkedők hamis internetállomásokon keresztül ellenőrizhetik az internetezők kommunikációját - hívja fel a figyelmet a svéd honvédelem kutatóintézetének (FOI) informatikai szakembere.

A kémkedők főként az európai repülőtereken, így a stockholmi Arlanda repülőtéren is ráláthatnak az internetes forgalomra - mondta az informatikus a Svenska Dagbladet című napilapnak.

Igen egyszerű a módszerük. A nyilvános helyeken természetesnek számító wifit, a vezeték nélküli internetes hálózatot elsősorban az üzletemberek használják szorgalmasan. Azt hiszik, hogy a repülőtéri hivatalos wifire kapcsolódnak rá, miközben egy a közelben felállított, hamis wifi állomáshelyhez kapcsolódnak, amelyet a "lehallgatók" állítottak fel.

Az okos telefonok és a laptopok vezeték nélküli forgalmának lehallgatása egyre jobban burjánzik - fejezte ki aggodalmát a FOI biztonságtechnikai szakembere. Többnyire szervezett bűnügyi kapcsolatrendszer és külföldi titkosszolgálat áll a lehallgatások mögött.

A repülőterek az ipari kémkedés nagy kockázati zónái, mivel az utazó üzletemberek sms-ek és emailek küldésére sűrűn használják a wifit. Egy hamis állomáshely pici helyen elfér, például egy hátizsákban, illetve a repülőtér parkolójában lévő személygépkocsiban.

Az elrejtett szerverről hitelesnek tűnő wifi névvel kreálnak hálózatot, mint például az Arlanda repülőtér esetében az "arlandaterminal5"-t, amire a felhasználó üzletember semmit sem sejtve rákapcsolódik, és levelezését megnyitja. Amikor a 3G mobiltelefonját használja, akkor a mobilkapcsolatot a hamis szerverállomás a régi gms-rendszerre, a 2G-re "nyomja le", és így könnyen elérhetővé válik az információ.

A lap emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a Gripen vadászgépekről szóló svájci üzleti tárgyalásokkal kapcsolatosan a Saab cég svéd vezérigazgatóját is lehallgatták, ezért kénytelen volt egy éven belül háromszor mobiltelefont cserélni. Német forrásra hivatkozva pedig megjegyzi a lap, hogy Németországban ezzel a módszerrel évente "többmilliárd euró értékben" lopnak el ipari titkokat.

A stockholmi Arlanda repülőtér átmenő utasforgalma naponta több mint 50 ezer ember. 2012-ben 19,6 millió volt a be- és kiutazók száma, közülük 14,8 millió ember utazott külföldre.
follow us in feedly

Vissza a Légiközlekedési hírekhez

  Oda-vissza        Egyirányú

Honnan

BudapestBécs

Hova

LondonPárizsBarcelona

Odaút

Visszaút

Felnőtt

Gyerek

Csecsemő

+/- 3 nap

Business

Repülőjegy keresés
Hirdetés

Hozzászólás Szerző: hegyferenc | Dátum: 2013.03.06. 20:59 | Re: Érdemes odfigyelni, milyen wifit használunk a reptereken


Rosszmájú leszek, de ha a Saab vezérürüje titkosítatlan, ingyenes wi-fi-t használt az arlandai reptéren, akkor meg is érdemli! :lol:
hegyferenc
100-299 hsz.
100-299 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 155

Hozzászólás Szerző: ConAir88 | Dátum: 2013.03.07. 06:43 | Re: Érdemes odfigyelni, milyen wifit használunk a reptereken


@hegyferenc,
Nem erdemli meg. Skandinav es skandinavkent viselkedik. Nem nagyon vannak titkaink errefele, ne dem is kutakodunk mas dolgaiban.. A wi-fi meg mindenhol ingyenes, szerintem teljesen termeszetes, hogy az SAS Lounge halozatara csatlakozott.
Az mondjuk az o hibaja, hogy azt feltetelezte, hogy mindenki mas is sknadinav... ;)
"There's no sensation to compare with this
Suspended animation, a state of bliss"
ConAir88
300-499 hsz.
300-499 hsz.
Avatar
 
Hozzászólások: 309
Tartózkodási hely: ENBR

Hozzászólás Szerző: Sebi86 | Dátum: 2013.03.13. 14:59 | Re: Érdemes odfigyelni, milyen wifit használunk a reptereken


Akkor más free wifi is ilyen 'veszélyeket' rejthet. Aki meg nem bízik benne használjon fizetőset. :worried:
Sebi86
 
Szólj hozzá az AIRportal.hu híreihez a Facebookon

Vissza: Légiközlekedési hírek, cikkek


Vissza: Rövid hírek archívum


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

Hirdetés